MEDICAL CARD KELUARGA DAN TAKAFUL HAYAT

Sertai Plan Ini...

Sertai Plan Ini…

Medical Card Keluarga Takaful adalah satu plan yang boleh disertai bersama takaful hayat. Namun ianya tidak diwajibkan jika anda tidak mahu.

Takaful hayat melindungi salah seorang antara ibu atau bapa yang mengetui plan ini (principle takaful policy holder), dan medical card keluarga takaful akan melindungi ibu+bapa+anak anak. Contoh seperti dibawah:

Seorang lelaki En. Ali menyertai plan Medical Card Keluarga Takaful + Takaful Hayat. En. Ali mempunyai seorang isteri + 4 anak anak. Maka, En. Ali akan dilindungi oleh plan medical card keluarga dan juga takaful hayat. Tetapi isteri beliau dan anak anak hanya akan dilindungi oleh plan medical card keluarga sahaja.

Ciri Ciri Plan Medical Card Keluarga Takaful + Takaful Hayat :

Terbahagi pada 2 bahagian:

1. Medical Card Keluarga Takaful

  •  Pada lelaki Muslim yang berpoligami, kesemua anak anak dari maximum 4 isteri dilindungi bawah plan medical card keluarga. Namun jumlah keseluruhan anak adalah 4 orang sahaja. Bagi mereka yang ada anak melebihi 4 maka opsyen lain ada, sila hubungi saya.
  •  Pada mereka yang telah mempunyai anak dari perkahwinan yang lepas, anak anak itu juga dilindungi walaupun anda mengambil medical card keluarga dengan pasangan baru.
  • Anak angkat yang sah dari segi undang undang juga dilindungi seperti anak sendiri dalam plan medical card keluarga.
Senarai Manfaat Yang Diberi Setiap Tahun Polisi Untuk Setiap Ahli Keluarga
  • Dua Pilihan Dengan Limit / Tanpa Limit Perlindungan - anda mampu memilih antara dua plan iaitu plan medical card keluarga dengan limit (minima RM200,000 setiap ahli keluarga) atau plan tanpa limit. Plan tanpa limit memberikan anda ketenangan hati kerana anda dijamin tidak akan kehabisan perlindungan tidak kira berapa banyak anda membuat tuntutan.
  • Perlindungan Menyeluruh - melindungi anda dari penyakit biasa seperti deman biasa, denggi dan etc. Melindungi anda dari penyakit kritikal seperti sakit jantung, kanser dan etc. Juga melindungi anda dari kemalangan jalan raya, ketika bersukan, membersih rumah dan etc.
  • Tidak Perlu Membeli Insuran Nyawa - kebanyakan skim kad medikal memerlukan anda menyertai skim insuran nyawa, namun kad medikal keluarga ini tidak mewajibkan anda menyertai apa apa skim insuran nyawa.
  • Kad Medikal Cashless - kad ini adalah plan cashless dimana anda tidak perlu bayar dahulu dan claim kemudian. Pihak insuran akan bayar terus pada hospital.
  • Tiada Perkongsian Limit Perlindungan - dibawah plan keluarga, setiap ahli mempunyai limit masing masing. Contoh, plan minima kad medikal keluarga memberikan RM200,000 perlindungan setiap ahli keluarga. Jika terdapat 4 anak dan ibubapa, iaitu 6 orang semuanya, maka perlindungan keseluruhan adalah RM1,200,000.
  • Limit Jumlah Anak- kad medikal keluarga ini mempunyai limit jumlah anak seramai 4 orang.
  • Baby Baru - setiap anak anda yang lahir akan dilindungi oleh plan keluarga selepas satu bulan usianya tanpa bayaran lebih.
  • Pre & Post Hospitalization - anda juga boleh claim semula bil bil rawatan selama 60 hari sebelum dan 120 hari selepas dimasukan ke hospital. Rawatan sebelum dimasukan ke hospital dan rawatan sesulan selepas masuk hospital.
  • Rawatan Pesakit Luar - anda boleh claim semula bil bil rawatan pesakit luar di klinik dan hospital akibat kemalangan. Tidak perlu dimasukan ke hospital.
  • Hospital Bukan Panel - anda juga boleh claim semula bil hospital anda jika dirawat dihospital bukan panel.
  • 70 Panel Hospital - terdapat banyak panel hospital yang anda boleh gunakan. Contoh SJMC, PANTAI, ASSUNTA, SUNWAY, DARUL EHSAN, SELANGOR MEDICAL CENTER, TAWAKAL KL, AMPANG PUTERI, DAMANSARA SPECIALIST, GLENEAGLE HOSPITAL dan etc.
Bilik Penginapan 120 Hari Setahun Ya
Bilik ICU 120 Hari Setahun Ya
Bekalan & Perkhidmatan Hospital – ubat, plat besi, implant, dan sebagainya Ya
Yuran Pembedahan Ya
Yuran Bilik Pembedahan Ya
Yuran Pakar Bius Ya
2 Lawatan Wad Oleh Doktor Sehari Ya
Manfaat 60 Hari Sebelum Penghospitalan Ya
Manfaat 120 hari Selepas Penghospitalan (follow-up) Ya
Prosedur Pembedahan Harian Ya
Rawatan Di Rumah (Home Nursing) Ya
Pemindahan Organ Ya
Elaun Tunai Harian Jika Dirawat Di Hospital Kerajaan Ya
Manfaat Penjagaan Harian Untuk Penjaga Apabila Anak Diwadkan Ya
Rawatan Kecemasan Pesakit Luar Akibat Kemalangan Ya
Rawatan Pergigian Akibat Kemalangan Ya
Manfaat Pemindahan Kecemasan Ya
Manfaat Dialisis Buah Pinggang Ya
Manfaat Rawatan Kanser Pesakit Luar Ya

2. Takaful Hayat

  • Melindungi salah seorang ibu atau bapa yang mengetui plan ini (principle policy holder). Takaful hayat tidak melindungi ahli keluarga lain.
  • Takaful hayat membayar pampasan duit apabila principle policy holder meninggal dunia atau mengalami kecacatan kekal dan menyeluruh.
  • Takaful hayat ini juga mempunyai ciri ciri simpanan dalam bentuk unit trust yang berkonsepkan 100% syariah. Anda boleh mengeluarkan sebahagian dari simpanan ini pada bila bila masa.
  • Anda juga boleh menambah perlindungan seperti perlindungan pembayaran pampasan penyakit kritikal kedalam plan ini.

HARGA PLAN MEDICAL CARD KELUARGA TAKAFUL + TAKAFUL HAYAT – sila click disini

Father ProtectingSebelum anda memilih perlindungan medical card takaful untuk anda atau keluarga anda, harap anda dapat berikan saya satu peluang untuk menerangkan plan yang lengkap ini. Sila :

HUBUNGI SAYA :

  • ABDUL RAHMAN
  • TEL: 013-3313855
  • EMAIL: medicalcard88@gmail.com

PADA SI SUAMI

Jika mampu, sediakanlah plan medical card takaful untuk keluarga sebagai perlindungan. Anggap ia sebagai sedekah pada isteri dan anak anak supaya lebih selesa ketika musibah kesihatan. Tanggungjawap dihuraikan di hadis dibawah:

HIMPUNAN HADITH HARIAN JAKIM
Kategori : AKIDAH Akhlak
Tajuk :
Hak tanggungjawab Dan Peranan Suami
Hadith :
Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud:”Sesiapa yang memberi nafkah kepada isterinya, anaknya dan ahli keluarganya, maka ia (iaitu nafkah) yang diberikan adalah sedekah.”
Riwayat Ibnu Majah
 
Huraian
1. Dalam institusi perkahwinan Allah S.W.T telah mengamanahkan tanggungjawab tertentu kepada suami dan isteri.
2. Pemberian nafkah oleh suami terhadap keluarga merupakan satu amanah yang mesti ditunaikan di mana nafkah tersebut merangkumi perbelanjaan makan minum, tempat tinggal, keselamatan dan perlindungan.
3. Pemberian nafkah adalah mengikut kemampuan seseorang.
4. Kaum wanita tidak diwajibkan bekerja mencari nafkah. namun Islam membenarkan mereka keluar bekerja demi membantu mengurangkan beban yang ditanggung oleh suami. Sumbangan isteri ini merupakan satu sedekah yang akan dibalas dengan ganjaran yang besar oleh Allah S.W.T.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia Laman : http://ii.islam.gov.my/hadith/hadith1.asp?keyID=429

47 Responses to MEDICAL CARD KELUARGA DAN TAKAFUL HAYAT

  1. Nurul says:

    Salam,
    saya nak tahu proposal untuk tkful medical card n bulanannya berapa dan adakah ia berbentuk simpanan? bagi seisi famili sy:
    Sy – 31
    Suami – 39
    anak pertama – 7 Tahun
    anak kedua – 3 Tahun

  2. linda says:

    saya berumur 30 dan suami 31…anak pertama 3 tahun dan kedua 10bln… sila hantar proposal untuk medical card sahaja…..

  3. rizuan says:

    sy 42thn,istri 35thn
    anak 3 0rg umur 7thn,5thn dan 3thn.
    Sy berminat mengenai takaful medical kad berkenaan..mohon utk dptkan proposal,tq

  4. Jamhiriah says:

    Saya dan suami dah ambil life saving takaful dgn takaful ikhlas sejak 2005, masa tu takde medical card. Bila medical card dah wujud, saya nak ambil, tp agent insurance saya kata tak perlu lagi ambil pun takpe sebab company husband cover medical the whole family, dan company saya pun cover medical saya. Saya ada seorang anak 2.5 tahun yg juga saya dah ambil life insurance + saving pendidikan juga dgn agent yg sama. Maknanya kami satu family (3org) memang tak ada medical card sendiri melainkan yg diberi oleh company. Adakah ini memadai? Ada tak kekurangan dgn stay dgn apa yg ada ni? dan ambil medical sendiri hanya bila saya berhenti kerja? Kalau tak memadai, boleh propose pada saya medical card family yg minimum?

    • Saya syorkan plan sendiri sebab majikan hanya nak kat kita selagi kita sihat dan boleh contribute. Jika tidak, pasti akan dibuang kerja walaupun pangkat kita tinggi. Jadi saya syorkan plan sendiri… saya telah emailkan pada puan tempoh hari ya..

  5. matamin says:

    SALAM…
    Salam,
    Boleh berikan saya proposal untuk tkful medical card + takaful hayat..berapa sumbangan bulanan yg perlu dikeluarkan…? takaful hayat tu ada pengecualian pembayaran caruman x klu berlaku apa2?

    saya dan wife– 30 thn
    anak pertama – 4 tahun
    anak kedua – 3 tahun
    anak ketiga – 1 thn 6 bln

    tolong emelkan ke mamz22217@gmail.com

  6. zue says:

    Salam,
    saya nak tahu proposal untuk tkful medical card n bulanannya berapa dan adakah ia berbentuk simpanan? bagi seisi famili sy:
    Sy dan suami – 31thn
    anak pertama – 3tahun
    anak kedua – 8bulan

  7. Azlin Sanusi says:

    Saya cuma mahukan medical card coverage sahaja tanpa takaful hayat. Boleh kah?

  8. mat says:

    Saya 45 tahun
    wife 42 tahun
    anak 1st 25 tahun
    anak 2st 23 tahun
    anak 3st 18 tahun
    anak 4 st 9 tahun

    • Proposal sudah dihantar. Maaf anak berusia 25 tahun tidal boleh masuk dalam plan ini kerana usia max anak tidak lebih dari 23 tahun. Bila anak sudah lebih 23 tahun, dia akan terkeluar secara automatic dari plan family. Dia perlu ambil plan persendirian.

  9. Hartinah says:

    A’kum, I am a 43-year-old single mother with a 20 year old son. Could you please advise me on the premium for the family medical card (takaful). Thank you in advance.

    • If you have only one child and no plan to have anymore children, the individual plan will be the best for you and your son. As your child is a male at his prime age, the medical plan will be the cheapest. Please do call me at 013-3313855.

  10. Mohd Nizam says:

    saya telah ada medic card sendiri. cadang utk isteri (42 thn), anak2 (14 thn, 11 thn, 9 thn, 6 thn). mana yg lebih baik stand alone medic card atau +takaful. isteri dah ada insuran sendiri sejak 10 thn dulu. anak2 juga ada insuran pendidikan sejak mereka berumur 1 thn

    • Boleh tuan, consider plan Ibu + Anak Anak. Nanti bila anak sudah dewasa, maka downgrade plan ibu+anak anak ke plan wanita sahaja untuk wife… jadi lebih murah. Tidak perlu ambil plan family medical card…

  11. cek lyn says:

    salam

    suami 44, sy (isteri) 35, anak2 lima org age 12-4 years. which plan suit our best. interesting with package of medical card takaful keluarga + takaful hayat. ini bermaksud anything happen with hubby upon his demise it will covered by takaful rite? cuma sy nak kepastian kl anak2 dah mencecah 23 yrs old..do we need to change policy? we cannot get d money back eventhough we didnt claimed anything?. Which plan suit our family best?. Really need ur advise ASAP bcoz we are really looking 4 dis. Please give ur advise n proposal. tq very much

  12. Irwan Shaffril Mohd Yunus says:

    Askum wbt.
    sy berumur 23 thn.
    isteri 29 thn.
    anak sulong 2thn.(perempuan)
    anak kedua 2bulan.(lelaki)
    memerlukan insurans terbaik untuk 1 keluarga serta medical card.
    minta jasa tuan email kan proposal pakej yg terbaik untuk kami sekeluarga.
    jasa tuan amat dihargai.
    terima kasih.

  13. jeffry says:

    salam.

    kirakan untuk family saya…

    suami 35 tahun
    isteri 36 tahun
    anak pertama 10 tahun
    anak kedua 8 tahun
    anak ketiga 5 tahun
    anak keemapt 3 tahun

    email ke jakethitamkl@gmail.com.

    nak unlimited coverage

  14. rahima says:

    Salam,saya rahima,
    1. saya umur 41 thn
    2 anak 18thn
    3 anak 17thn
    4 anak 14thn
    5 anak 12thn
    6 anak 7thn
    7 anak 3thn

    tlg hantar prsl limit & without limit and set up appointment.t.kasih

  15. Solehin says:

    Tolong emailkan saya proposal & quotation untuk saya sekeluarga.

    Suami Umur = 36 tahun
    Isteri Pertama Umur = 35 tahun
    Isteri Kedua Umur = 29 tahun
    Anak Pertama Umur = 09 tahun
    Anak Kedua Umur = 06 tahun
    Anak Ketiga Umur = 01 tahun

    • Salam…. dalam kes Tuan, kesemua anak anak dari kedua dua isteri akan dilindungi. Namun, isteri hanya seorang sahaja akan dilindungi. Seorang lagi perlu dapatkan plan individu.

  16. RAFIDY says:

    Salam tuan,tlg email sy umur 36 thn isteri 33th,anak 12th,8th,7th.Berapa premium dan adakah caruman ni di kira savings..saya nk system islamic-takaful.
    thx

  17. wan says:

    salam..saya dan isteri umur 26. anak baru sebulan..nak tahu proposal untuk tkful medical card n bulanannya berapa?

  18. fendi says:

    salam… sy (30yo) n wife (27yo) wif two children (2yo) n (2mo) berminat wif your medical card. Hope u wil help us… TQ

  19. rohana says:

    saya berusia 37thn, suami 43thn dan mempunyai 4 org ank 12thn,10thn,8 thn dan 6 thn, pelan apakah yg perlu saya ambil dan adakah ia berbentuk simpanan

  20. Saufei Bin Husin says:

    Saya (35 thn) dan isteri (34 thn) mempunyai 3 org anak (7, 6 dan 3 tahun. Boleh tolong suggest plan yang sesuai ? Thanks.

  21. ariffin says:

    akum saya berumur 40 tahun, iteri 40thn, anak 4orag umur 16,15,15,5 tahun .leh sya dapatkan keterangan lanjut..terima kasih

  22. mohd sani says:

    sy berumur 52 thn. just an inquiry to u. what kind of basic product do u have

  23. zali says:

    Saya berumo 36 tahun.isteri sy berumo 27 thn dan mempunyai seorg ank perempuan berumur 2 tahun dan seorg ank lelaki berumo 10 thn..sy amat berminat untuk mengambil 1 insuran untuk keluarga sy…hrp en dpt membantu sy.. 019-9930939 ni no h/p sy…tq

  24. Pn.mimie says:

    saya suami isteri & mempunyai seorang anak perempuan berumur 9 bulan.saya ingin kan satu insuran yang baik tapi saya kurang pengetahuan ttg insuran.blh ker en.terangkan serba sedikit ttg insuran en. ini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 241 other followers

%d bloggers like this: